Hvordan kobler du en applikation til en webservice?
Hvilke webservices kan du få adgang til?
Danmarks Miljøportal giver adgang til webservices, som er rettet efter brugernes behov på de forskellige faglige områder fx WMS og WFS på geodataområdet, samt SOAP og REST på de resterende områder.
Danmarks Miljøportal giver både adgang til webservices i demo- og testmiljøer. Det betyder, at udviklere kan arbejde i forskellige miljøer og allerede gå i gang med udviklingen, mens Miljøportalen stadig tester webservices. Vores Webservices er opdelt efter, om man ønsker viden om produktions-, demo- eller test-webservices.
Inden du anvender Miljøportalens webservices, skal du være opmærksom på, at du forpligter dig til at overholde Aftaler og Ophavsret, som du kan læse mere om på vores hjemmeside. Det gælder bl.a. betingelser for anvendelse af webservices, Webservice Level Agreement og ikke mindst regler for ligebehandling og udbud. Se mere om dette her
Kom godt igang
Har du en ide til en løsning, som trækker på miljødata, så læs her, hvordan du får adgang til Danmarks Miljøportals mere end 500 forskellige datasæt om miljøet i Danmark.
De fleste data er offentligt tilgængelige og parterne bag Miljøportalen (kommuner, regioner og Miljø- og Fødevareministeriet) ønsker, at disse data kommer i spil og bliver brugt i mange sammenhænge, som kan komme offentligheden og miljøet til gode.
Hvordan kommer du i gang?
Her er et forslag til, hvordan du bedst kommer i gang med at koble en løsning til Miljøportalens webservices.
1. Bliv klogere på data: I dataansvarsaftalerne kan du orientere dig i datasæt og se hvem der ejer dataene (den ansvarlige myndighed). Orienter dig derudover i ophavsrettigheder til offentligt tilgængelige data på Aftaler og Ophavsret. Danmarks Miljøportal har tilknyttet faglige personer fra de forskellige myndigheder, som kan hjælpe dig med at forstå, hvad datasættene indeholder. Kontakt Miljøportalen hvis du ønsker mere viden om data.
2. Find de rigtige webservices: På Services og Udvikling har du adgang til Miljøportalens webservices' URL, servicebeskrivelser og klientkoder. Vi anbefaler, at du orienterer dig i webservices til produktion og herefter benytter webservice i demomiljøet til udvikling.
3. Få adgang til demomiljø: Du kan få adgang til demomiljøerne, hvor du kan udvikle og afprøve din løsning. Kontakt Danmarks Miljøportal for at få adgang på vores Kontaktformular. Det er vigtigt, at du angiver, hvilke webservice du skal bruge, og hvilken brugergruppe du planlægger at udvikle til.
4. Brugerstyring: Hvis du udvikler en webserviceklient til inddatering af miljødata eller til data, som ikke er offentligt tilgængelige, så er webservices beskyttet af Miljøportalens brugeradministration. Se i Miljøportalens Help Center under Udvikling og Brugerstyring, hvordan du bygger en klient, som understøtter brugeradministrationen.
5. Afprøv din løsning: Hvis du ikke allerede har en brugergruppe til at afprøve/vurdere din løsning, så hjælper Danmarks Miljøportal gerne med kontakt til brugere, som evt. kunne have interesse i at afprøve løsningen.
Miljøportalen udleverer ikke brugere i produktionsmiljøerne, som skal anvendes til test.
6. Opsæt din løsning til produktion: Skift endpoints til produktion og giv Miljøportalen et praj om løsningen.
7. Orienter dig løbende på Driftsinformation: Her kan du være på forkant med ændringer i Danmarks Miljøportals webservice-snitflader. I relation til varslingstider kan du orientere dig i WSLA
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.