Denne artikel er udarbejdet af medarbejdere fra Arter og beskriver de forskellige muligheder i Arters nye feltapp.
Arters feltapp, ’Arter – indberetning’, er knyttet til hjemmesiden for Arter, arter.dk.
Forsiden
Når du åbner appen, lander du på forsiden. Hvis du allerede er logget ind med din bruger på Arter.dk, kan du se din brugerstatistik og evt. nye notifikationer (tryk på klokke-ikonet). Hvis ikke kan du logge ind eller oprette dig som bruger.
Fra forsiden kan du også indsende et nyt fund eller få hjælp til at genkende en art, du har fundet. Og du kan udforske aktuelle aktiviteter.
Funktionen ”Genkend hvad jeg har fundet” evaluerer de(n) mest sandsynlige art for et billede ved hjælp af billedgenkendelsesalgoritmen, og kan bruges uden login. ”Indsend fund” kræver, at man er logget ind.
Menuen
På forsiden, øverst i højre hjørne, kan du trykke på en cirkel med tre streger, der åbner menuen.
Menuen består af punkterne:
- Aktiviteter
Lister med aktuelle aktiviteter og aktiviteter, du følger - Se fund i nærheden
Liste med fund nær det sted, hvor du er - Se egne fund
Liste med dine egne, indsendte fund - Opret note
En note er en kladde til dit fund, som du kan indsende senere - Se noter
Se og indsend noter som fund - Indstillinger
Log ud eller ind, opret bruger, se brugeroplysninger, ret kortindstillinger, opdater taxondata - Nyttige links
Udforsk Arters webside, indberet invasive arter, læs mere om Arter eller få hjælp til appen
Alle funktioner i menuen er tilgængelige uden login, undtagen ”se egne fund”.
Se fund i nærheden
I toppen af skærmen kan du bruge skydelærerne til at ændre valgene i afstand, tidsrum og udvalgte artsgrupper/rødlistede/fredede arter.
Indsend nyt fund
Har du fundet noget, du gerne vil indsende til Arter via appen, skal du sørge for at være logget ind. Når du er logget ind på Arters feltapp, skal du trykke på 'Indsend fund' i bunden af startsiden. Du skal nu igennem en fem-trins raket, hvor du indtaster relevante oplysninger om dit fund:
Trin 1: Fotos af dit fund
Her kan du uploade et billede af dit fund fra din telefon, eller du kan tage et billede af dit fund. Har du ikke et billede af dit fund, skal du blot trykke på 'Jeg har ikke noget foto' nederst på siden. Når du har uploadet/taget de billeder, du ønsker (op til 5 fotos), skal du trykke 'Videre til trin 2'.
Fotos taget i eller uploadet til appen bliver automatisk konverteret til jpg-format for at undgå alt for store billedfiler. Hvis du gerne vil uploade dine billeder i et andet format, kan du gøre det via websiden. Arter understøtter fotos i jpg/jpeg- og png-format. Under 'Redigér fund' kan du også skifte fotofilerne ud, så de har det ønskede format.
Trin 2: Hvad har du fundet?
Har du taget/uploadet et eller flere fotos af dit fund, vil billedgenkendelsen udregne de(n) mest sandsynlige art(er) eller slægt(er).
Hvis du ikke er enig i billedgenkendelsens forslag, kan du forsat selv angive artsforslag eller gå videre til trin 3 ved at trykke på 'Jeg ved ikke hvad jeg har fundet' nederst på siden.
Bemærk! Har du ikke taget/uploadet et foto af fundet i trin 1, skal du angive et artsforslag, før du kan gå videre til trin 3.
Trin 3: Hvor fandt du det?
Fundets placering kan angives på én af tre følgende måder.
Kilde: Billede
Uploader du et billede fra din telefon, der har et geo-tag, vil billedets geo-tag blive brugt som placering for dit fund - dog bliver placeringsusikkerheden automatisk sat til 100 m. Du kan øge præcisionen og mindske usikkerheden ved at zoome ind på placeringen af dit fund. Jo mere nøjagtigt, desto bedre.
Kilde: Enhed
Hvis dit billede ikke har et geo-tag, eller hvis du ikke har uploadet et billede af fundet, men telefonens placering er aktiveret, vil telefonens placeringen blive brugt i stedet. Jo længere tid du står stille på fundets lokalitet, jo mere præcis vil placeringen blive, da telefonen får forbindelse til flere satellitter og/eller netværk. Du kan opdatere positionen ved at trykke på den mørkeblå pil gentagne gange. Det vil typisk øge præcisionen, altså mindske usikkerheden af den angivne lokalitet.
Kilde: Brugerbestemt
Du kan også tilpasse fundets placering manuelt på kortet. Bevæg dig rundt på kortet ved at trække i det med én finger. Derudover kan usikkerheden for fundets placering ændres manuelt. Dette gøres ved at zoome ind og ud på kortet ved at trække i kortet med to fingre. Cirklen omkring dit fund har en fast størrelse, så usikkerheden på placeringen bliver mindre, jo mere du zoomer ind. Tryk på det grønne flueben, når du har valgt den rigtige placering med lavest mulig usikkerhed.
Find tilbage til enhedens eller billedets placering
Har du manuelt flyttet på kortet, men vil tilbage til enhedens placering, trykker du på den mørkeblå knap med en pil. Vil du tilbage til billedets placering, trykker du på den lyseblå knap med to pile i en cirkel.
Vælg korttype
Ved at trykke på det turkise ikon i skærmens nederste højre hjørne kan du vælge mellem tre forskellige korttyper, når du placerer dit fund: Normal, satellit eller topografisk. Mens systemet finder den korrekte position, vises et lille venteikon på skærmen.
Trin 4: Hvornår fandt du det?
Har du knyttet et billede til fundet, vil dato og tid for, hvor og hvornår billedet blev taget, blive brugt. Har du ikke tilknyttet et billede, vil appen foreslå dags dato og tidspunkt. Du kan altid ændre dato og tid manuelt.
Trin 5: Er alt korrekt?
Her kan du gennemse de oplysninger, du angav i trin 1-4. Derudover kan du tilføje en beskrivelse af fundet samt yderligere oplysninger (eks. antal, køn m.m.).
Når alt er, som det skal være, indsender du fundet ved at trykke på 'Indsend dit fund nu'. Har du dårlig forbindelse, vil fundet blive sendt ind, når du igen har forbindelse. Indtil da, vil fundet ligge "i kø" som afventende fund.
Fundet er indsendt
Når du har indsendt dit fund, får du en bekræftelse. Dit fund er nu offentligt på Arter, hvor andre brugere og eksperter vil validere det. Du kan herfra vælge at se dit nye fund, indsende endnu et fund eller gå til forsiden.
Bemærk! Hvis du har brug for at kende dit funds unikke ID-nummer, står det lige over navnet på den art, du har indsendt.
Hvad hvis jeg ikke har internetdækning?
Er der ikke tilstrækkelig internetdækning, vil indsendte fund stå som ”Afventende” i menuen. Når du igen har tilstrækkelig internet, kan disse indsendes ved at klikke på ”Indsend”.
Fund der venter, vil automatisk blive indsendt når telefonen får signal.
Opret og se noter
Har du gjort dig en observation, som du i øjeblikket ikke har tid til at indsende eller du mangler nogle informationer for dette, kan du oprette en note, der fungerer som en form for kladde for dit fund. Her kan du uploade billeder, indtaste informationer mm. som du ville gøre det under indregistreringen. Du kan bruge denne funktion så du ikke glemmer informationer i tiden mellem, at du gør fundet, og du indregistrerer det.
Billeder uploadet via noter, vil ikke blive ført gennem billedgenkendelsesalgoritmen.
Indsend fund fra note
Når tiden kommer til at indregistrere fundet, klikker du ind på ”Se noter” og derefter på den grønne knap ud fra noten, du vil indsende som fund.
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.