Denne trin for trin-guide er blevet til i samarbejde med Arter og beskriver, hvordan du kan se artsfund via arter.dk. Dog med en mere avanceret søgning. Denne vejledning kan bruges, uden at du er registreret bruger af Arter.
Trin for trin- guide:
1.
Åbn arter.dk og gå til eksempelvis "Se brugernes fund". Det er også muligt at søge fra de andre sider i Arter eller fra midterfeltet til søgning.
2.
Klik ovre i højre del af skærmen på "Avancerede filtre".
Dele af Avancerede filtre fremgår som hurtigsøgninger på Fund-siden og inkluderer:
- Rødlistede arter
- Kun fund fra Arters brugere
- Medtag ikke-validerede fund
- Periode
- Artsgrupper
- Del søgning
Hurtigsøgningen ”Medtag ikke-validerede fund” udvider den viste fundliste til også at inkludere fund, som endnu hverken er automatisk-, fællesskabs- eller ekspertvalideret. Modsat reducerer hurtigsøgningen ”Kun fund fra Arters brugere” den viste fundliste, da observationer fra eksterne datasæt ikke vil medgå i den viste fundliste.
3.
Alle filtre vil fremgå under Avancerede filtre inklusiv hurtigsøgnings-filtrene. For at skabe bedre overblik fremgår de fleste filtre under ”Avancerede filtre” som en drop-down menu, der kan åbnes ved at klikke på ”˅”. Alle drop-down menuer kan i øvrigt åbnes på samme tid, ved at klikke på ”Se alle filtre” i toppen af Avancerede filtre
Når de ønskede filtre er valgt, lukkes Avancerede filtre, og de valgte filtre fremgår nu under søgefeltet på Fund-siden. Disse kan fjernes én ad gangen ved at klikke på det blå kryds, eller alle filtre kan fjernes på én gang ved at trykke på ”Nulstil alle filtre”.
Vejledningen er ikke udtømmende for, hvor mange avancerede søgninger du kan foretage, men nævner blot nogle få eksempler.
Du skal også være opmærksom på at dine søgekriterier kan ophæve hinanden.
4.
Hvis du er særligt interesseret i specifikke datasæt, kan du få en liste over de databaser, som udveksler informationer med Arter.
Et eksempel kunne være Dansk Ornitologisk Forenings datasæt (DOFbasen) eller iNaturalists datasæt, som du også kan søge i på denne måde.
5.
Du har også mulighed for at se en lang række registreringer af rødlistede arter, fredede arter og meget mere. Nogle af datasættene kan være udformet på en måde, så lokationer er unøjagtige, men Arter viser unøjagtigheden inde på fundet.
Ved nogle artsfund kan der forekomme sløring af den præcise lokation for arten. Dette er en foranstaltning, som kan foretages af myndigheder eller personer, som ikke ønsker, at præcise lokationer offentliggøres.: Sløring af artsfund på arter.dk
6.
Er du interesseret i et specifikt område kan du også bruge avanceret søgning til dette. Der er på nuværende tidspunkt ikke "faste" polygoner i systemet, som f.eks. kommunepolygoner. Du er derfor selv nødt til at tegne en geografisk afgrænsning. Når du først har tegnet polygonet én gang, kan du gemme URL'en og vende tilbage til samme søgning senere. Du kan tegne polygoner i bunden af kortet under "fund" søgningen.
Ved geografisk afgrænsning er der lige nu en begrænsning på 120 punkter.
7.
Efter at du har afgrænset din kommune, kan du bruge samme avancerede filtre som tidligere, som for eksempel invasive arter og periode-filteret.
Perioden der skal medtages, kan indtastes manuelt i Fra dato og Til dato, men kan også indstilles ved trække i barren, der vil ændre perioden efter otte præspecificerede tidsintervaller, som tæller ned fra ”Altid” (standardindstilling) til ”I dag”. Indtaster du manuelt et tidsinterval, vil dette erstatte datointervallet angivet af barren og vice versa.
Dine fund kan downloades og latitude og longitude kolonnerne kan bruges til at lægge dem i webGIS mm. Hvis du løbende vil lægge fund ind i webGIS, kan du evt. tilpasse periode-filteret ift. kun at få de nyeste siden sidt.
Begrænsningen på antal fund der kan downloades er lige nu 10.000.
8.
Del din søgning med et forkortet link eller direkte til SoMe og mail.
Hvis du har foretaget en søgning under Fund med flere søgefiltre, f.eks. område, datointerval, art mm., og gerne vil dele din søgning via link, vil det delte link nu blive komprimeret i længden. Det forkortede link, som fortsat indeholder alle de samme informationer som URL'en, kan tilgås via knappen "Del søgningen" øverst til højre under ”Avancerede filtre”.
Samme sted fremgår muligheden for at dele søgningen direkte via Facebook, Twitter eller mail. Vælger du en af disse, føres du direkte til det valgte delings-site. Mailkontoen der navigeres til, er den der er sat som standardprogram på enheden. Modtageren af det delte link, vil kunne tilgå søgningen præcis som den er, i det øjeblik linket deles, med muligheder for efterfølgende at redigere i søgningen samt videredele.
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.