Den tidligere statusmærkning i Naturdatabasen har afspejlet et kvalitetssikringsflow, hvor aktiviteter med godkendt-status har været offentligt tilgængelige (indtastning påbegyndt/afsluttet/Dataprod. KS/Godkendt data). Projektet med modernisering af Naturdatabasen har ønsket dette ændret til en synlig datamærkning og bredere tilgængelighed af data, som det kendes fra andre fagsystemer.
Fremadrettet vil aktiviteter blive offentliggjort i flere kvalitetssikringsniveauer. Nedenfor ser du de nye niveauer for kvalitetsmærkning. Der er en kladde-status (KS0) og fire niveauer af kvalitetsmærkning (KS1, KS2 K3 og K3b):
· KS0 Kladde : Ikke alle obligatoriske felter er udfyldte. Data kan redigeres og genindleveres.
· KS1 Teknisk KS*: Teknisk kvalitetssikret, det vil sige, alle obligatoriske felter er udfyldt med lovlige værdier, og aktiviteten er gået igennem GIS-validering ved indlevering til Naturdatabasen. Data kan redigeres og genindleveres.
· KS2 Dataprod.KS: Foreløbigt kvalitetssikret af dataproducent, altså manuelt gennemgået af dataproducent, ofte som gennemsyn af den enkelte aktivitet eller i forbindelse med dataudtræk af aktiviteter. Eksterne konsulenter, der arbejder for en myndighed, har typisk afsluttet deres opgave efter KS2. Dette er det højeste niveau en ekstern konsulent kan mærke data på. Data skal have ændret KS-niveua før eventuel redigering.
· KS3 Godkendt: Godkendt af myndighed/ansvarlig institution. Aktiviteten har gennemgået en manuel, endelig kvalitetssikring på baggrund af dataudtræk og analyse. Aktiviteten er godkendt af myndigheden til alle typer anvendelse. Data skal have ændret KS-niveau før eventuel redigering.
· KS3b Delgodkendt: Godkendt af myndighed, men med flagning af ikke-gyldige enkeltværdier/artsfund. Hvis en KS2-mærket aktivitet bliver godkendt og indeholder ikke-gyldige-flagede enkeltfelter, tildeles den automatisk mærkningen KS3b. KS3b er eksempelvis beregnet til aktiviteter, hvor der forekommer mistænkelige analyseværdier, og det ikke kan afgøres, om de er forkerte. Ved efterfølgende prøvetagning kan der komme sammenligningsgrundlag, der fører til enten sletning eller fjernelse af flagning og aktiviteten bliver mærket KS3. Der kan også være artsbestemmelser, der flages som ikke-gyldige, mens man venter på DNA-analyse, in-situ vækst eller anden længerevarende bestemmelsesprocedure, hvor man gerne vil kunne godkende resten af aktiviteten til anvendelse. KS3b forventes kun at finde anvendelse i helt særlige situationer.
Ved release 23.2 (juni 2023) vil det kun være enkeltregistreringsrapporten, der udstiller endnu ikke-godkendte data (KS1 og KS2). Men ved senere release vil disse data også blive udstillet på Danmarks Naturdata, Danmarks Arealinformation og Arealdata.dk (inkl. WMS/WFS).
Artsfund, der deles med fx GBIF og Arter.dk, vil fortsat kun være fra godkendte aktiviteter, altså aktiviteter mærket som KS3 eller KS3b. Evt. artsregistreringer flagede som ikke-gyldige fra KS3b-aktiviteter videresendes heller ikke.
Har du spørgsmål eller kommentarer til den nye release, så kontakt vores support på +45 31 50 15 70 mellem 09.00-14.00 eller via kontaktformular.
*KS: Kvalitetssikring
Kommentarer
0 kommentarer
Log ind for at kommentere.